Banden kiezen: Hoe kies ik de juiste banden?

Wilt u nieuwe banden kiezen? Niet alle banden zijn hetzelfde. Er zijn verschillende categorieën autobanden met verschillende samengestelde rubbersamenstellingen voor betere prestaties bij bepaalde temperaturen. Het loopvlakprofiel is bovendien zorgvuldig ontworpen voor betere rijeigenschappen tijdens verschillende weersomstandigheden.

Voordat u nieuwe banden kiest: Welke bandencategorie past het beste bij uw rijgedrag?

Wij helpen u, dan kunt u de juiste banden kiezen.

All seasonbanden kiezen: Past bij alles een beetje

All seasonbanden zijn speciaal ontworpen om het gehele jaar op te kunnen rijden. De rubbersamenstelling is zacht om gedurende winterse temperaturen te kunnen rijden en een goede handling te kunnen behouden. Het loopvlakprofiel van all seasonbanden zorgt voor een effectieve afvoer van water, maar functioneren ook prima in sneeuw.

Maar let op: deze veelzijdige eigenschappen komen ook met enkele compromissen.

All seasonbanden zijn voor u geschikt als u op een plek woont waar geen zware sneeuwval voorkomt, en als u geen maximale prestaties van uw banden verwacht tijdens deze winterse omstandigheden. Daarmee zijn all seasonbanden zeer geschikt voor personen die niet bij elk nieuw seizoen hun banden willen verwisselen, maar wel voldoende grip willen behouden tijdens alle weersomstandigheden.

Zomerbanden kiezen: Optimale prestaties voor enthousiaste rijders

Woont u in een warmer klimaat of wilt u genieten van fijne zomerse autoritjes met veel bochten? Dan kunt u beter zomerbanden kiezen. De rubbersamenstelling van zomerbanden is bij meer dan 4 graden Celsius zachter dan all seasonbanden. Daardoor bieden zomerbanden een veel betere grip op de weg bij temperaturen boven de 4 graden Celsius. Maar bij temperaturen onder de 4 graden Celsius wordt de rubbersamenstelling van zomerbanden harder, waardoor ze erg snel slijten en gevoelig zijn voor barsten in het rubber.

Het loopvlakpatroon van zomerbanden is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook erg effectief in het afvoeren van water. Daarin doen ze niet aanzienlijk onder aan winterbanden en all seasonbanden.

Er zijn diverse type zomerbandencategorieën, met verschillende prestaties tijdens natte weersomstandigheden.

  • Krachtige zomerbanden bieden een betere grip op droge wegen, maar ook prima prestaties bij nat weer.
  • Hoogwaardige prestatiegerichte zomerbanden glijden juist eerder bij natte weersomstandigheden (aquaplanning), terwijl ze juist betere prestaties laten zien bij droge weersomstandigheden.
  • Maximale prestatiegerichte zomerbanden zijn juist zeer gevoelig voor aquaplanning en glijden over natte wegen. Daarentegen bieden deze zomerbanden zeer goede prestaties op droge wegen.

Welke banden passen bij het zomerweer in uw woonplek?

Winterbanden kiezen: Overleef het winterse weer

Woont u op een plek waar veel sneeuw valt? Dan kunt u voordat het begint te sneeuwen beter winterbanden onder uw auto laten monteren. Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling die maximale grip behoudt bij temperaturen onder de 4 graden Celsius. Het profiel heeft een speciaal patroon waardoor u maximale prestaties ervaart op besneeuwde wegen en prima over sneeuw kunt rijden.

Ook auto’s met vierwielaandrijving en winterbanden presteren aanzienlijk beter in winterse weersomstandigheden dan vierwielaangedreven auto’s met all seasonbanden.

De juiste banden kiezen is belangrijk!

Als u regelmatig dezelfde banden opnieuw installeert bij het beginnen van een nieuw seizoen, kan de zijwand van de banden verzwakken. Dit maakt de banden minder veilig. Daarom kunt u beter een extra set wielen aanschaffen voor uw banden en de wiel+band monteren. Op die manier kunt u profiteren van de eigenschappen van de winter- of zomerbanden zonder deze banden aan te tasten door de bandenwissel.

Autobanden lijken onbelangrijke onderdelen van uw auto, maar onderschat de toegevoegde waarde van banden niet! Banden zijn het contact tussen u en de weg. Daarom zijn banden zeer belangrijke onderdelen van uw auto om veilig te kunnen rijden. Maar banden van goede kwaliteit zorgen ook dat u sneller en efficiënter rijdt. Daarom is de juiste banden kiezen zeer belangrijk.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven