9 autobanden tips die elke autobestuurder moet weten

Autobanden zijn uw handen en voeten op de weg. De autobanden zijn het enige contact tussen de auto en de ondergrond. En dus tussen u en de weg. Daarom zijn autobanden van cruciaal belang om veilig te rijden.

Auto’s worden steeds geavanceerder: stabiliteitscontrole, autopilot, steeds krachtigere motoren, enzovoort. Allerlei technologieën, maar het zijn de autobanden die u op de weg houden. Daarom is de technologie, de constructie en het onderhoud van uw autobanden van cruciaal belang voor veilig en zuinig rijden.

Wat zijn belangrijke dingen die u moet weten of autobanden? U leest het hieronder in de belangrijkste autobanden tips.

Dit zijn de belangrijkste autobanden tips

Dit zijn onze beste autobanden tips.

Ventielstelen zijn erg belangrijk - Ventielstelen zijn de kleine kapjes op de ventielklep. Deze kapjes helpen om vocht en vuil buiten de autoband te houden. Ze zorgen dus voor een extra dichte afdichting van de klepkern. Daardoor blijft de lucht in de autoband en behoudt de autoband een goede bandenspanning.

Controleer de autohandleiding – De juiste bandenspanning is echt zeer belangrijk voor veilig rijden. Maar een goede bandenspanning verkleind ook de slijtage van de autobanden. Dit zorgt voor goede prestaties van de autoband, brandstofbesparing en een langere levensduur van uw autobanden. Dat is dus een financiële besparing op de lange termijn.

De juiste bandenspanning staat niet op de zijkant van de band zelf. Hier vind je slechts de maximale toegestane druk voor de autoband. De bandenspanning vindt u in de handleiding van de auto, op de sticker in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de deur aan de bestuurderskant en/of op de brandstofklep.

Pas op voor een te lage bandenspanning – Uw autobanden zien er misschien goed opgepompt uit, maar kunnen toch slechts 50% opgepompt zijn. Bij een lage bandenspanning laat de autoband het afweten. Dan kunt u eigenlijk niet meer vertrouwen op de prestaties van de autoband. Bovendien wordt uw brandstofverbruik aanzienlijk hoger bij autobanden die te weinig zijn opgepompt. Kortom: controleer de bandenspanning zorgvuldig en regelmatig.

Het weer heeft invloed op de staat van de autoband – De temperatuur heeft een grotere invloed op autobanden dan u denkt. Bandenexperts zeggen dat de bandenspanning met ongeveer 1 PSI daalt bij elke daling van de temperatuur met 10 graden Celsius. Het is daarom sterk aan te raden om regelmatig uw bandenspanning te controleren bij wisselend weer en in de zomermaanden.

All season banden hebben beperkingen – All season banden zijn bedoeld voor gematigd weer. Dit betekent dan all seasonbanden minder geschikt zijn voor zware winterse omstandigheden, zoals bij sneeuw en ijzel op de weg en bij zeer lage temperaturen. Dan kunt u uw auto met all season banden beter laten staan. Of winterbanden onder uw auto laten monteren.

Controleer het profiel van uw autobanden – Het loopvlak (profiel) van de autoband moet meer dan 0,15 centimeter diep zijn. Is het minder dan 0,15 centimeter diep? Dan kunt u uw autobanden beter laten vervangen door nieuwe autobanden.

Offroad banden voor offroad rijden – U kunt zeker zo nu en dan met gewone autobanden voorzichtig over onverharde wegen rijden. Maar als u echt regelmatig offroad rijdt, heeft u meer robuuste autobanden nodig die speciaal zijn ontworpen voor offroad gebruik.

Controleer uw banden regelmatig – Autobanden zijn zeer belangrijk voor veilig rijden. Autobanden zijn namelijk het contact tussen u en de weg. Controleer daarom uw banden tenminste eens per maand en alvorens lange ritten. Voer deze gemakkelijke bandencontrole uit:

  1. Controleer de bandenspanning
  2. Controleer de profieldiepte
  3. Controleer de staat van uw autobanden op scheuren, slijtage, spleten, kerven, lekke banden en uitstulpingen.

Bij een positieve controle kunt u veilig de weg op. Bij een regelmatige bandencontrole weet u precies wanneer u de banden dient te vervangen om veilig te kunnen blijven rijden.

Ken de beperkingen van uw autobanden – Bent u een type bestuurder die graag flink gas geeft en hard remt? Kies dan de autobanden die hiervoor zijn ontworpen. Dan behoudt u een goede grip op de weg en een uitstekende handling, terwijl u een snelle slijtage van uw autobanden zoveel mogelijk beperkt.

Auto’s worden steeds geavanceerder. Daardoor vergeet u bijna dat het heel belangrijk is om de juiste autobanden te selecteren die passen bij uw auto en rijgedrag. Als u veilig wilt rijden, is het essentieel dat u de juiste autobanden selecteert en deze regelmatig controleert.

Meer autobanden tips? Schrijft u in voor onze nieuwsbrief.

Bovenkant formulier

Onderkant formulie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven