Checklist lange autorit

Heeft u een lange autorit voor de boeg? Bijvoorbeeld naar een vakantieoord? Ga dan altijd goed voorbereid op weg. Zo zal u een comfortabele reis hebben en onderweg niet voor onverwachte problemen komen te staan. Maar bovenal: zo houdt u het ten alle tijden veilig. Veiligheid op de weg dient altijd de hoogste prioriteit te hebben.

Daarom leest u hier de belangrijkste tips in deze checklist lange autorit.

Rij niet alleen, maar neem iemand mee

Alleen rijden kan heerlijk zijn, maar vooral bij korte ritjes. Als u een lange autorit voor de boeg heeft, is het veiliger en verantwoordelijker om samen met een ander/anderen te rijden. Bovendien zijn lange autoritten veel gezelliger met een reisgenoot.

Jullie kunnen elkaar dus gezelschap houden, maar elkaar ook wakker houden zodat de bestuurder niet wegdommelt. Bovendien is het fijn als meerdere personen de auto kunnen besturen, zodat de bestuurder kan worden afgewisseld. Zo bent u sneller op plek van bestemming, maar voorkomt u ook dat één persoon te lang achter elkaar moet rijden.

Want onthoudt dat lange autoritten ook risicovol kunnen worden. Even wegdommelen is zo gebeurd, maar kan zeer gevaarlijke situaties, ongelukken en zelfs dodelijke ongelukken veroorzaken.

En ook heel fijn: de bijrijder kan de muziek regelen en een koffie of snack aanreiken aan de bestuurder. Dan blijft de bestuurder veilig met de ogen naar voren gericht en met beiden handen aan het stuur.

Ga dus niet alleen, meer neem iemand mee bij lange autoritten. Voor de gezelligheid, de veiligheid en het comfort.

Ga goed uitgerust op reis

  • Hoelang kunt u in één stuk rijden?
  • Hoe goed is uw concentratie en energie tijdens lange autoritten?

Dit verschilt per persoon. Daarom kunt u dit zelf vaak het beste inschatten.

Neem uw eigen limieten serieus en ga hier niet overheen. Dit kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden. Stop vóórdat u echt niet meer verder kan. Rij dus niet door totdat u niet meer verder kan, want dan is het te laat en staat u midden op de snelweg.

Ga dus goed uitgerust op reis. Als u al moe bent, zal de lange autorit dit alleen maar snel verergeren.

Neem ook voldoende rust tijdens de reis

Neem ook uw tijd tijdens de reis om even uit de auto te stappen, een snack te eten, een kopje koffie te drinken, de benen te strekken en een frisse neus te halen. Een kleine pauze is gezond, zelfs als deze maar 5 minuten is. U zal merken dat u hier ook nieuwe energie uit haalt. Dan kunt u weer met frisse zin verder rijden.

Gebruik dus vooral de wegrestaurants en verzorgingsplaatsen langs de weg.

Gebruik uw navigatie

Met uw smartphone of TomTom kunt u een goede navigatie gebruiken op basis van gps. Zorg er dus voor dat u mobiele apparaat goed is opgeladen en zorg ook voor een extra oplaadmogelijkheid. Bijvoorbeeld tijdens een stop onderweg, met een externe batterijlader of in de auto opladen.

Het is aan te raden om een route te downloaden, zodat u niet gedurende de hele reis afhankelijk bent van internet. Veel navigatie apps gaat via gps.

Ga voor een goede overnachting onderweg

Redt u het niet om in één dag uw bestemming te bereiken? Kies dan vooral voor een overnachting onderweg. Er zijn in Europa tal van hotelmogelijkheden langs de snelweg. En ook budgethotels.

Neem uw tijd voor een goede nachtrust. Dat is belangrijk, zodat u de volgende dag weer fris en vol energie de lange autorit kunt vervolgen.

U kunt van tevoren een hotel reserveren. U kunt ook enkele hotels uitzoeken op de route, om tijdens de lange autorit te kijken hoe ver u wilt rijden naar de volgende overnachtingsplek.

Ga nooit over uw limieten heen! Het is dus niet slim om een uur langer door te moeten rijden naar een hotelreservering. Dan kunt u beter bij een willekeurig hotel op de route stoppen.

Laat uw auto controleren en onderhouden

U wilt niet onderweg met pech langs de weg komen te staan. Of op uw vakantiebestemming pech krijgen. Het is daarom aan te raden om uw jaarlijkse keuring vóór de lange autorit te plannen. Dan bent u er zeker van dat alles aan uw auto in orde is.

Bijvoorbeeld:

  • Banden
  • Velgen
  • Motor
  • Lichten
  • Remmen
  • Versnellingen
  • Dashboard

Alles dient goed in orde te zijn.

Weet u hoe u kleine dingen kunt vervangen als u onderweg bent? Bijvoorbeeld een band verwisselen of een kapotte lamp verwisselen?

Controleer ook de volgende vast items aan boord en vul deze aan wanneer nodig:

  • Koelvloeistof
  • Oliepeil
  • Ruitenwisservloeistof
  • Antivriesvloeistof

Controleer ook of u een Europese dekking heeft bij de ANWB. Dan krijgt u ook in Europese landen hulp bij pech op de weg. Dat is wel zo handig.

Is alles in orde? Dan bent u klaar om te vertrekken.

Controleer de autobanden

De autobanden zijn zeer belangrijke onderdelen van uw auto. Autobanden zijn namelijk het contact tussen u en de weg. Daarom is het belangrijk dat u de autobanden controleert, zodat u veilig uw bestemming kunt bereiken.

  • Controleer de bandenspanning. Komen deze overeen met de bandenspanning in de autohandleiding?
  • Controleer het profiel en loopvlak op de banden. Is de profieldiepte voldoende? Zo niet, vervang dan uw banden voor vertrek. Ga altijd voor safe als u een lange autorit voor de boeg heeft.
  • Pomp eventueel uw autobanden op.
  • Gaat u op wintersport of naar een land met koude, winterse weersomstandigheden? Dan is het aan te raden om winterbanden onder uw auto te laten monteren. Neem dan ook sneeuwkettingen mee in uw auto. In sommige landen zijn winterbanden verplicht tijdens de wintermaanden.
  • Gaat u juist naar warme landen? Laat dan zomerbanden onder uw auto monteren.

Neem een gereedschapskit mee

Neem alle essentiële onderdelen mee in een gereedschapskit. Dit is handig tijdens een noodgeval.

Let op: In sommige landen zijn bepaalde dingen verplicht in een auto. Bijvoorbeeld:

  • EHBO-doos
  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje(s)
  • Reservelampjes
  • Brandblusser

Kijk op de website van de ANWB wat in welke landen verplicht is. Maar beter kunt u voor de veiligheid van uzelf en u medereizigers deze items standaard aan boord hebben.

Standaard een EHBO-doos in de auto

Dit zou eigenlijk vanzelfsprekend zijn. In noodgevallen is een EHBO-doos altijd belangrijk. Niet alleen onderweg, maar ook op uw vakantiebestemming. Zorg dat de EHBO-doos ook aangevuld is.

Noodnummers van de landen waar u doorheen rijdt

Neem ook een papier mee met alle belangrijke noodnummers van de landen waar u doorheen rijdt.

Bijvoorbeeld het noodnummer 112, maar ook de internationale telefoonnummers van de ANWB en de telefoonnummers van uw contactpersonen in geval van nood. Maar denk ook aan het internationale telefoonnummer van uw autoverzekering, reisverzekering en ziektekostenverzekering. Deze nummers heeft u nodig bij een ongeval.

Zorg dus ook voor beltegoed of belbundel van uw mobiele telefoonabonnement.

Kleding, dekens en voldoende eten en drinken

Neem een tas mee in de auto met kleding en spullen voor noodgevallen. Stel bijvoorbeeld dat u met pech langs de weg komt te staan en de nacht in de auto moet doorbrengen? Het kan dan koud en donker worden, vooral in de winter.

Denk dus aan warme kleding en dekens, regenkleding, een paraplu en een zaklamp op batterijen. Maar wc-papier en drinkwater is ook erg belangrijk en altijd fijn om bij de hand te hebben, ook als u niet met pech langs de weg staat.

Neem ook voldoende eten en drinken mee. Houdt er rekening mee dat u een dag of nacht met pech langs de weg komt te staan. Afhankelijk van uw bestemming en de tijd van het jaar, in de hitte, volle zon of in de kou en sneeuw. Het is dan verstandig om extra voedsel en drinken bij u te hebben.

Goede reis!

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven